Wat is een backchannel?
Een backchannel is een middel om tijdens een presentatie op een scherm met alle deelnemers publiekelijk en tegelijk te converseren. Vaak naast het presentatiescherm van de spreker.

In de backchannel worden feiten gecontroleerd en verrijkt. Voorts plaatsen deelnemers commentaar, Q&As,  grappen en nog veel meer. De mensen in de zaal zijn zo sneller participant tijdens het event omdat de controle niet 100% bij de spreker is. Een backchannel verrijkt een event doordat er meer en diepgaande interactie kan plaatsvinden tussen de deelnemers op het moment wanneer het het meest relevant is: tijdens de presentatie.

Via een laptop en wifi, een mobiel, een pda of anderszins wordt toegang verkregen. Op het scherm zien we IRC of andere weergave van de conversatie.

Hier de wiki over backchannel.

* Foto is van de backchannel op Les Blogs 2 in 2005. Bron.

Wat gaat MoMo Amsterdam met een backchannel doen?
We gebruiken de backchannel tijdens de events. Voor bezoekers en voor andere geïnteresseerden. Zodat zij nog meer uit de sessie kunnen halen en omdat anderen die niet aanwezig zijn de sessies kunnen volgen. We zorgen voor open wifi en we hebben een eigen kanaal op Jaiku: http://jaiku.com/channel/momo.

Daarnaast gebruiken wij de backchannel niet alleen tijdens het event, ook ervoor en erna wordt de backchannel gebruikt. Voor oproepen, vragen en mededelingen. Voor en door het netwerk van Mobilistas, de mensen die aan MoMo deelnemen, de sprekers en wie dan ook die een vraag of opmerking heeft. Zo blijven we in contact en vandaar dat wij spreken over de ContinuousBackChannel of te wel CBC.

Hoe doe ik mee?
Via Web

Via SMS

  • Als je al een Jaiku account hebt: Activeer je mobiele nummer via je profiel op de Jaiku website. Stuur je SMS berichten direct naar +467 374 940 501.
  • Als je nog geen Jaiku account hebt: Stuur “join #momo” naar +467 374 940 501.
  • Start je berichten aan met #momo zodat het direct in de juiste groep komt.
  • Let erop dat je berichten niet meer dan 140 karakters bevatten anders worden ze afgebroken.

Nu ben je klaar om mee te praten op het MoMo backchannel. Vergeet niet een leuke foto aan je account toe te voegen. Deze tonen we naast je naam op het scherm.

Andere opties
Via je mobiel kan je ook meedoen. Dit is afhankelijk van welk model je hebt. Jaiku heeft zelf een client voor Nokia S60: http://jaiku.com/mobile. Verder kan je Mjaiku proberen voor toestellen met java: http://www.mjaiku.com/.

Een mobiele internet versie van jaiku is in de maak.

Post naar Jaiku via je IM client door middel van IMified: http://imified.com/.

Welke regels zijn er?
Houdt het respectvol en netjes. Voor de de rest gaan we samen de regels maken en weer breken!

Hoeveel kost het?
Het gebruik van Jaiku is gratis. Afhankelijk van je contract met je mobiele provider betaal je voor je SMS berichten.

Wat is Jaiku?
Jaiku is een dienst waarmee je met je vrienden in contact kan blijven via korte berichten. Je kan je eigen stroom berichten aanmaken en die van je vrienden volgen. MoMo gebruikt Jaiku voor de backchannel tijdens het event en erna.

Waarom geen Twitter?
Jaiku is stabieler en de oprichters spreken op de eerste MoMo Amsterdam.